Людина чи кролик (К.Льюіс)

"Хіба не можна бути хорошою людиною і без християнства?" - нерідко запитують люди. Про це мене попросили написати, і я пишу, але почну трохи здалеку.

Вопрос поставлен так, словно вы думаете: "Мені все одно, хто правий, християни чи матеріалісти. Мені все одно, яка світобудова. Я хочу правильно і щасливо жити, тому оберу не те, що правильне, а те, що корисне".Чесно кажучи, мені такий погляд зрозуміти важко. Людина, поміж іншим, тим і відрізняється від тварин, що їй хочеться знати, якою є дійсність, не заради користі, а просто так, заради знання. Коли ж їй цього не хочеться, вона, по-своєму, нижче людини.

Християнство - це не патентовані таблетки

Зрештою, я й не вірю, що у когось із вас немає цього бажання. Напевно, ви занадто часто чули від недолугих проповідників, що християнство для вас усе налагодить, і забули, що воно - НЕ патентовані таблетки. Християнське віровчення повідомляє нам якісь факти, і якщо вони неправильні, жодна чесна людина не зобов’язана їм вірити, як би вони не допомагали; а якщо правильні, усяка чесна людина вірити в них зобов'язана, навіть якщо допомоги від них немає ...

Коли ми це зрозуміємо, ми зрозуміємо й інше. Якщо християнство істинне, просто не може бути, щоб прихильники його і противники були однаково оснащені для "хорошого, правильного життя". Уявіть собі, що ви хочете допомогти дистрофіку. Не знаючи медицини, ви його ситно нагодуєте, і він помре.Нелегко діяти в темряві..

У чому практична відмінність християнина від невіруючого?

І християнин, і невіруючий можуть бажати ближньому добра. Але один вважає, що люди живуть вічно, створені Богом і лише в Богові знаходять справжню і надійну радість, а інший вважає, що вони - випадковий плід сліпої матерії, що живуть вони років сімдесят, щастя їх залежить від комфорту, задоволень і т. п., а все на світі - аборти, вівісекція, законодавство, виховання – є добрим чи поганим тільки залежно від того, чи сприяє воно такому щастю.

Щодо багатьох питань ці двоє погодяться. Обоє вважають, що людей потрібно лікувати, годувати, одягати. Але рано чи пізно різниця у вірі стане помітною. Наприклад, "І вічно, завжди їх буде розділяти межа, чітка, як меч". Для матеріаліста нація, клас, цивілізація важливіші, ніж людина, так як "днів наших - сімдесят років, а за великої міцності - вісімдесят" , суспільство ж здатне протриматися набагато довше. Для християнина людина найважливіша, оскільки вона живе вічно, і перед нею цивілізації і раси – просто одноденки.

Християни і матеріалісти по-різному бачать світобудову. Правий тільки один, а той, хто неправий, неминуче стане діяти за законом свого, помилкового світу; і навіть за найдобріших намірів його допомога  ближньому буде згубною.

Навіть за найдобріших намірів... Значить, він ні в чому не винен? Значить, Бог (якщо Він, звичайно, є) з нього не запитає? Але ж нас хвилювало не це! Я не вірю, що ви готові діяти в темряві все життя, сіючи незліченну кількість зла, якщо за себе ви спокійні. Не вірю, що ви, мій читачу, пали так низько. Якщо ж пали - і для вас знайдуться докази.

Чи є альтернативи?

Не думайте, що питання в тому, чи може хто-небудь бути хорошим без християнства. Перед кожним із нас стоїть інше питання: "Чи можу я?" Усі ми знаємо, що поза християнством були хороші люди - скажімо, Сократ і Конфуцій, які про нього не чули, або Джон Стюарт Мілль, який не вірив у нього.

Якщо християнство істинне, люди ці перебували в чесному невіданні або в чесній омані. Якщо воля їх була так добра, як мені здається (адже я, що не кажи, не знаю таємниці їхніх сердець), ми вправі вірити і сподіватися, що Бог у Своєму милосерді зумів виправити і відвернути зло, яке вони, через незнання, заподіяли б і собі, і тим, на кого впливали.

Але ви, ті, хто поставив мені це запитання, – в іншому становищі. Якби ви про християнство не чули, ви б і не питали. Якщо б, почувши, серйозно все обдумали і відкинули, ви б теж не запитали. Значить, насправді ви питаєте: "Чи варто мені турбуватися? Чи не простіше жити, як і жив?Невже мало доброї волі? Невже неодмінно треба стукати в страшні двері?"

Перш за все я відповім,що ви збираєтеся бути добрими, не знаючи, що таке "добро". Але цього мало. Не варто запитувати, чи покарає вас Бог за лінощі і слабодухість; вони самі себе покарають. Адже ви пересмикуєте. Ви навмисно не хочете знати, чи істинне християнство, оскільки боїтеся, що з ним не оберешся клопоту. Так ми навмисне забуваємо подивитися на дошку оголошень, щоб не побачити там свого імені, або зайти в банк і дізнатися, чи не скінчився наш рахунок. Так ми уникаємо лікаря, щоб не дізнатися про свою хворобу.

Людина, що не вірує з цих причин, не знаходиться в чесній омані. Вона - в омані нечесній, і нечесність ця офарбовує його справи і помисли, оскільки він втратив цнотливість розуму. Чесну огуду на Сина Людського можна пробачити і зцілити. Але якщо ви просто уникаєте Його, переходите на інший бік вулиці, не знімаєте телефонної трубки, не розкриваєте листів, - це справа інша. Можливо, ви й справді не впевнені, чи варто бути християнином, але ви прекрасно знаєте, що треба бути людиною, а не страусом.

А яка від цього користь?

Честь розуму пала в наші дні так низько, що мене запитають:"А яка мені користь? Чи буду я щасливішим? Чи стану кращим? Якщо ви за це ручається, що ж, прийму християнство".Але я не хочу відповідати на цьому рівні. Ось - двері, за якими вас чекає розгадка світобудови. Якщо ж її там немає, християни обманюють вас, як ніхто нікого не обманював за всі віки історії. І кожна людина (людина, не кролик) просто зобов'язана з'ясувати, як є насправді, а потім - або всіма силами викривати злочинний обман, або всією душею, помислами і серцем віддатися істині.

Невже вам байдуже до всього, крім"правильного життя"? Гаразд, скажу вже: християнство допоможе вам, навіть набагато більше, ніж ви думаєте. А перша допомога буде в тому, що воно донесе вам дуже важливу і не дуже приємну річ. Усе, що ви досі вважали"пристойним", або "правильним", життям, - добропорядність, благодушність та багато іншого - зовсім не таке всецілюще, як вам здавалося.

Християнство навчить вас, що ви й дня не можете пробути"хорошим" без Божої допомоги. Потім воно навчить, що якби ви і змогли, то все рівно не досягли б того, для чого створені.Проста "моральність" - не мета життя. . Для вас уготоване інше..

Мілль і Конфуцій (про Сократа не кажу, він був набагато ближчим до істини) просто не знали, для чого ми живемо. Не знають цього і ті, хто ставить запитання, з якого починається стаття. Якби вони знали, вони б зрозуміли, що "порядність" - чистісінька дурниця перед істинним задумом про людину.Моральність необхідна; але життя в Бозі, до якого ми закликаємо, просто поглинає, вбирає її. Ми повинні народитися заново. Усе кроляче в нас повинне зникнути - і те, що ріднить нас із хтивим кроликом, і те, що ріднить нас із кроликом відповідальним, порядним, пристойним. Шерсть буде вилазити з кров'ю, і, знемігши від крику, ми раптом виявимо те, що було під шкіркою, - Людину, сина Божого, сильного, мудрого, прекрасного і радісного.

"Коли ж настане довершене, тоді те, що почасти, припиниться" (1 Кор. 13: 10). Бажання "бути хорошим без Христа" ґрунтується на двох помилках. По-перше, це вам не під силу, по-друге, це не мета вашого життя. Не можна підійнятися самому на високу гору праведності, але якби ми і підійнялися, ми б загинули в льодах і розрідженому повітрі. Починаючи з певної висоти, не допоможуть ні ноги, ні топірець, ні мотузка. Потрібні крила; далі доведеться летіти.

Про автора

Сер Клайв Стейплз Льюїс (англ. Clive Staples Lewis; 29 листопада 1898, Белфаст, Ірландія - 22 листопада 1963 Оксфорд, Англія) - англійський та ірландський письменник, учений і богослов. Відомий своїми роботами із середньовічної літератури і християнської апологетики, а також художніми творами в жанрі фентезі. Один із видних представників Оксфордської літературної групи «Інклінгі». Льюїс був хрещений при народженні в англіканській церкві в Ірландії, але в підлітковому віці втратив інтерес до релігії. Завдяки своєму другові католику Дж. Р. Р. Толкіну, Льюїс у віці 32 років повертається в англіканську церкву. У 1950-1955 публікується цикл «Хроніки Нарнії», що приніс Льюїсу світову славу. У 1955 стає членом Британської академії.

 

Тисни

Від віри відділяє лише бажання. Не потрібно жертвувати, бити поклони, приносити клятви. Потрібно всього лише відкрити серце.

Перейти

Задай питання, яке тебе цікавить

Дякуємо за Ваше запитання / коментар! Ми постараємося відповісти Вам якомога швидше! :)

Закрити